개설교과목
공통과목 (Extradepartmental Courses)
컴퓨터를 소프트웨어 차원에서 조명하여 문서 정리, 자료 정리, 과학 계산 및 그래픽 작업을 수행할 수 있는 기초적인 프로그램의 작성 방법을 소개한다. 프로그램 작성에 사용되는 프로그래밍 언어 중 대표적인 BASIC, FORTRAN, C 등의 특징과 구조를 소개한다. 특히, 범용 프로그래밍 언어로 사용되는 C/C++의 기본구조, 사용법 및 프로그램 작성 방법을 이론과 실습을 통하여 습득한다.
This course introduces major programming languages (BASIC, FORTRAN, PASCAL, C/C++ etc) as tools to make new programs for documentation, data processing, scientific calculation, and graphics. Students learn basic structures, syntax of C and C++, and make applications in C and C++, a multifunction programming language. They also practice writing, compiling, and debugging programs in C and C++.
통계분석을 통해 나온 결과를 정확히 이해하고 해석하는데 기초가 되는 통계적 확률, 중심값이 이용, 가설검정, F-분포와 분산분석을 하는 이유, 처리간 유의차 비교, 희귀와 상관, 빈도분석 등을 강의하여 이해시킨다.
This course provides basic knowledge for students to comprehend the output results from the computer analysis program. Topics covered include the set up and testing of the hypothesis, F-distribution and analysis of variance, comparison of the treatment means, regression and correlation, and frequency analysis theory.
바이오시스템공학전공 (Biosystems Engineering Major)
이 과목은 식물체나 동물체 또는 생물재료를 응용하기 위한 재료역학 기초능력을 배양하기 위한 것이다. 다루는 주제로서는 생물재료의 구조적 특성, 재료의 물리적 특성, 응력과 변형, 인장, 압축, 비틀림, 물체 내부응력과 평형, 처짐, 모아원(Mohr’s circle)과 응력해석, 가상일(virtual work)과 같은 재료역학 기본개념을 다루며 이를 응용하기 위한 기초 능력을 배양한다.
This course provides basic material engineering knowledge for managing and processing animal, plant and other biological material. This course deals with structural characteristics of bio products and materials as well as basic engineering concepts such as physical properties of material, strain and stress, axial deformation and torsion, stresses in object and its equilibrium, deflections of object, Mohr’s circle and stress analysis, virtual work etc.
벡터, 질점, 강체, 운동, 힘, 일, 역적, 운동량 등 동력학의 기본개념을 다룬다. 질점과 강테의 평면 및 공간 운동에 대한 기본원리를 소개하고, 뉴턴의 제2법칙, 일과 에너지, 역적과 운동량의 원리를 적용하여 힘과 운동과의 관계와 이를 응용한 운동방정식의 유도 과정을 다룬다.
This course treats basic concepts of Engineering Dynamics including vectors, particles, rigid bodies, forces, works, impulses and momentums. It introduces plane and space motions of particle and rigid bodies, their force-motion relations, and derivation of equations of motions using principles involving Newton’s Law of Motions, work and energy, and impulse and momentum.
이 교과목은 농생대 바이오시스템 공학 전공에서 대상으로 하는 식량작물, 농⋅축산 식품 등 식물 및 동물 시스템의 주요 구성 요소에 대한 화학적 구조 및 물리화학적 특성을 개괄적으로 소개하고, 이를 통하여 공학적 활용을 위한 생물 시스템에 대한 이해를 증진시키는데 일차적인 목표를 두고 있다. 주요 생체 구성 물질인 단백질, 탄수화물, 지질, 핵산을 중심으로 하여 화학적 구조와 다양한 유도체, 응용 사례 등을 다룬다.
This class primarily focuses on the chemical structure and physicochemical properties of biological substances composing plant and animal systems that are objectives in Biosystems Engineering Major. Through the lecture, students are expected to understand better the biological systems and their applications. Topics cover major biological components such as protein, carbohydrates, lipids, and nucleic acids with their structure, various derivatives, and industrial applications.
이 과목은 바이오시스템전공에 필요한 유체역학의 기초만을 선정하고 이를 응용하기 위한 기초를 제공하기 위한 것이다. 유체의 종류와 특성, 유체내의 압력분포, 운동량보존, 에너지보존, 차원해석, 관내 유동에서의 압력강하, 잠긴 물체에서의 항력과 양력, 압축성 유동과 같은 기본적인 역학개념을 소개하며 이에 기초하여 유체 측정기기의 원리, 펌프, 송풍기, 공기압축기의 작동원리와 설계에 관련된 이론을 소개한다.
This course provides basic fluid mechanics and its application for biosystem engineering. Topics of this course are fluids and their properties, pressure distribution in fluid, conservation of energy and momentum, viscous flow in duct or tube and pressure drop, drag and lift in immerged objects, and compressible flow. Based on the basic concept, this course also introduces principles and design of fluid measurement devices, pumps, fans, air compressors etc.
열과 일, 에너지에 대한 기초 개념을 이해하고 열에너지의 이용 효율 극대화를 위한 열역학 시스템의 공학적 설계능력과 성능분석을 위한 기초과학 이론을 습득하고, 이를 농산물 저장, 건조, 운송, cold-chain 등에 적용하고, 생명공학이나 물질대사, 자연환경 에너지의 분석, 폐기물 처리 등에 적용하는 능력을 배양한다.
Concepts of work, energy and heat, basic engineering technology related to thermal system are covered. Applicati- ons are focused on environmental energy equilibrium, and measurement coupled with thermodynamics of enzyme-catalyzed reactions and metabolism. Engineering design concepts for storage, drying, transportation, and cold-chain of agricultural and animal products, biological food resources, and waste treatment are introduced.
농산물과 식품을 비롯한 생물체 내에서 일어나는 열전달과 물질전달을 다루는 과목으로, 열전달과 물질전달에 필요한 전도, 대류, 복사, 확산, 분리의 기본지식을 이해하고 이에 바탕을 둔 가열, 살균, 건조, 증류, 등 생체를 대상으로 한 다양한 공정을 설명한다. 또한 생물체 또는 세포, 조직 단위에서 생체물질열전달 현상의 이해를 다룬다.
This course deals with heat and mass transport phenomena in Bioproducts. Topics are theories on conduction, convection, radiation, diffusion, and separation as well as applications to various bio-process, such as heating, sterilization, drying, and distillation. Also, bio-transport phenomena in Bioproducts such as seeds, plants, animals, tissues or cells are covered.
전기전자공학의 기초인 직류 및 교류의 회로 분석, 반도체, 다이오드, 트랜지스터(BJT, MOSFET), 증폭장치, Op-Amp 등의 기초지식과 PSPICE를 이용한 전기전자회로 분석기법을 습득하여, 농업생물시스템의 제어, 계측, 자동화 및 지능화, 기기분석에 필요한 전기시스템의 이해, 전기전자회로 설계, 구성 및 적용능력을 배양하는 것을 목표로 한다.
Theories, principles and characteristics of DC circuit, AC circuit, semiconductor, diode, transistor, and OP-amp are covered. Experimental practices are emphasized for practical applications in agriculture. Circuit analysis using PSPICE is conducted and compared with real circuits. Engineering ideas for instrumentation and control of agricultural and biosystems are strongly based on this class.
농산물, 임산물, 축산물을 비롯한 생체재료와 식품원료, 섬유원료 등의 이공학적 특성은 이들 산물의 가공 및 취급 기계의 설계에 필수적인 요소이다. 이 강좌에서는 생체재료의 이공학적 특성, 즉 기계적 특성, 레올로지 특성, 열적특성, 광학적 특성, 전기적 특성의 기본개념과 이들 특성의 측정 및 분석방법을 강의한다.
Engineering properties of biological products such as agricultural products, forestry products, livestock products including food stuffs, fiber materials etc. are essential for design of processing and handling machineries of those materials. In this course the basic concept, measurement and analysis of engineering properties of biological products such as the mechanical, rheological, thermal, optical, and electrical properties are introduced.
바이오시스템 공학도로서 필요한 생물학적 화학적 반응과 분석에 대한 실험기초를 다루는 과목으로, 생물체의 구조 관찰과 이해, 기초적인 화학실험 원리와 방법의 습득, 생물학적인 반응과 미생물의 생육측정을 목표로 한다. 구체적인 내용으로는 완충용액의 제조, 화학적정, 탄수화물, 단백질, 지질 등유기물 분석, 식물ㆍ동물세포 조직 및 미생물의 현미경 관찰, 미생물배양, 효소반응 등이 다루어진다.
This course deals with basic chemical and biological experiments, which is necessary for biosystem engineers. The objectives are observation of the structure of biological cell, tissue, understanding of basic chemical experiments, and measurement of biological reaction and microorganism gro- wth. The detailed contents include preparation of buffer solution, chemical titration, analysis of organic compounds such as carbohydrate, protein, and lipid, microscopic observation of plant/animal cell, tissue and microorganism, microorganism culture, and enzyme reaction.
농업에 이용되는 동력원의 종류, 내연기관의 구조 및 원리ㆍ성능 및 시험법, 농업용 트랙터의 구조ㆍ견인이론ㆍ성능 및 시험법을 다룬다.
This course deals with the various kinds of agricultural power sources, the components/thermodynamics/principles of operation, and performance and tests of internal combustion engines. We will also study the components, traction theory and performance, and testing of agricultural tractors.
바이오시스템의 모델링과 제어를 위한 기초과목으로서, 제어시스템의 종류, 전달함수, 수학적 모형화, 블록선도 및 신호선도, 선형제어, 근궤적법, 주파수 영역의 해석법과 같은 공학적 기초를 다루고 이를 기초로 하여 농업기계의 제어시스템과 생물공정시스템의 모델링과 최적제어 등을 위한 기초설계 기술을 실험과 실습을 통하여 제공한다.
This course deals with the introduction of control system, transfer function, mathematical modeling, block diagram and signal-flow-graph, root-locus technique, stability of linear control system, and frequency domain analysis. Based on the control theories, this course provides basic design technique for control systems of agricultural machinery, modeling and optimal control of bioprocess systems through practice and laboratories.
동역학, 기계역학, 식물생산학 개론 등에 기초하여 농용작업기의 공학적 원리와 설계를 다룬다. 경운, 양수, 약제살포, 입제배출량 조절, 단위체 이송, 생체절단, 수확, 혼합 등의 원리와 해석방법, 정밀농업기계기술 등을 다룬다. 또한 농업기계 설계에 있어서는 농업기계의 특징과 원리, 농작업의 부하특성, 표준설계, 안전설계, 인간공학적 설계 등에 대한 기본 원리와 이론을 배우고 변속기, 작업기 연결장치, 유압장치, 전동 장치 등 농업기계의 주요 장치와 기구에 대한 설계방법을 다룬다.
This course addresses engineering principles and design of agricultural machinery. Specific topics will include tillage, pumping, spraying, granule metering, conveying bulky independent material, and cutting/threshing/mixing of bio-mat- erial.
본 교과목은 학부생을 대상으로 바이오시스템 공학의 정밀농업과 자동화 분야에 활발하게 사용되는 지구측위시스템(GPS), 지리정보시스템(GIS), 변량제어기술(VRA) 등의 다양한 정보기술과 수집된 정보를 효율적으로 분석하는 회귀법, 분산분석 등의 공학자를 위한 통계기법을 다룬다. 실제 데이터를 현장에서 수집하고 공학소프트웨어를 이용하여 분석하는 실습을 통하여 바이오시스템 공학자의 정보처리 능력을 증진시키는 목표를 두고 있다.
This course deals with various information technologies (ITs) primarily used in precision agriculture and biosystems automation, including the global positioning system(GPS), geographic information system(GIS), and variable rate applicators(VRA), as well as statistical methods, such as regression analysis and analysis of variance(ANOVA), used to effectively analyze data on biosystems samples. Students are expected to enhance their practical abilities in biosystems IT and data analysis by actually taking biosystems samples on-site and performing data analysis using engineering statistical programs.
수학, 공학역학, 재료역학, 재료학 등의 지식을 활용하여 재료의 파괴, 재료의 강도, 응력과 변형률, 안전계수, 설계 응력 등 기계 설계에 필요한 기본 원리와 이론을 배우고, 나사, 볼트, 너트, 키, 핀, 축, 베어링, 기어, 브레이크, 클러치, 커플링, 벨트, 체인, 용접 이음 등 주요한 기계요소의 설계와 선정 방법을 다룬다.
This course covers the basic principles and theories necessary for machine design including material failure, material strength, stress and strain, safety factor, design stress, etc. by applications of mathematics, engineering mechanics, mechanics of deformable bodies and material science. It also treats the methods of design and selection of important machine elements including threads, screws, bolts, nuts, keys, pins, shafts, bearings, gears, brakes, clutches, couplings, belts, chains, and welds.
센서의 기본 개념과 바이오센서의 특징, 작동원리, 신호처리 회로기술을 이해하고 기본 구조의 센서 및 회로 제작과 적용 실습을 통해 공학도로서의 연구 수행 능력을 발전시킨다. 또한 식품 안전성, 환경 모니터링, 질병진단, 그리고 스마트팜 분야에서의 활용 사례를 학습하여 다양한 현장 적용 능력을 배양한다.
This course is designed to understand the basic concept, the characteristics, operating principles, and signal processing circuit technology of biosensors, and develop the ability to conduct research as an engineer through basic circuit manufacturing and application practice with diverse sensors. It also cultivates various field application capabilities by learning use cases in the fields of food safety, environmental monitoring, disease diagnosis, and smart farms.
디지털회로, 논리회로, microprocessor 및 microcomputer 등의 기본 개념 및 작동원리를 이해하고, 실습을 통하여 농업공학 분야의 전자제어, 자동화 및 지능화 문제해결에 필요한 mechatronics 지식을 습득하고 또한 실제로 응용하는 공학적 능력을 배양함을 목표로 한다.
This class provides an introduction to the principles of digital circuits, logic gates, flip-flop circuits, the micropro- cessor, and microcomputers. Experimental practices are conducted every week for understanding the principles. The term project is assigned to check the design and application potentials for group work. Practical applications in agriculture are emphasized in this class.
수확된 농산물이 소비자에게 전달되기 전에 이들 농산물의 품질관리 및 부가가치향상을 위해 각종 가공기계 및 장치가 이용된다. 이 과목에서는 선별기, 반송기계, 분쇄기와 제분기, 도정기, 축산가공기계, 공기조화, 건조이론, 곡물건조기, 식품건조기, 곡물의 저장, 냉동기와 저온저장, 곡물의 종합조제시설, 농산가공 공장론 등의 원리, 종류, 설계 및 작동방법 등을 학습한다.
Many kinds of processing machineries and equipments are essentially used for quality preservation and improvement of marginal values of the harvested biological products before they reach to end users. In this course, basic theory, design and operational principles of processing machineries are introduced for cleaning, sorting, size-reduction, milling, air conditioning, drying of cereal grains and food stuff, refrigeration, storage and rice processing complex system.
생물과 그를 둘러싼 환경간의 관계와 이를 생물생산에 응용하는 방법론을 다루며, 이에 기초하여 시설농업, 시설축산, 실험동식물의 관리와 같은 분야의 환경관리용 기계와 시설의 설계원리를 교육한다. 열과 온도, 광도와 광질, 습도, 악취, 소음, 재배/사양자동화 등 이상적인 생물생산/사육환경의 주요 이슈와 이를 관리하는 구체적인 방법이 소개된다. 열, 열전달, 물리학, 생물학에 대한 이해가 요구된다.
This course deals with relationships between living plants/ animals and environment and their applications in bio- production. Basic knowledges will be applied to specific cases such as growth chamber, green house, animal farm, experimental plant/animal facilities. Main issues in controlling and man- aging of temperature, humidity, intensity and quality of light, order, noise, automation of bioproduction facilities are introduced. Basic knowledge on thermodynamics, heat transfer, physics and biology are required.
이 교과목은 학부생의 발표능력을 배양하고 졸업논문을 지도하기 위한 것이다. 슬라이드 작성과 효과적인 표현방법, 발표문 작성, 발표요령 및 발표자세, 논문의 구성과 논문에서의 표현법, 문헌조사방법과 인용방법 등을 소개하고 발표하게 하여 엔지니어로서 산업현장에서 필요한 실무 발표능력을 갖게 한다. 졸업논문 작성에 필요한 정보가 제공되고 학생들은 희망하는 연구실에서 교수의 지도아래 연구경험을 함께 얻는다.
This course aims to improve students’ writing and presentation skills, that is required as a professional engineer and to give guides on their graduation thesis. Making slides, time sharing, attitude for presentation, writing techniques, literature search/review/citing techniques for thesis are prodived and discussed. Every students has chances to present his/her own topic and to get mutual evaluation. Also, student should select one laboratory in the biosystem engineering major, participate in research and present his thesis under the guidance of a professor and collaboration of urban communities, and environmental justice. Roles of and interactions among urban environment, city systems, and urban communities will be explored. Currents in urban health research, urban health research methodology, and interdisciplinary approaches to urban research, urban health research methodology, and interdisciplinary approaches to urban health are also covered in this course.
고체 및 유체 역학의 기본원리를 생물 시스템에 적용하여 근육과 골격의 운동과 심장의 수축에 의한 혈관 내 혈액의 이동을 역학적인 방법으로 해석하고, 실제 의공학 분야에서의 활용 방안을 다루는 과목으로, kinematic analysis, electromyography 등 근-골격의 운동을 측정하는 객관적인 방법에 대한 내용도 다루어진다. <공학역학>, <유체역학>, <생물학> 등이 선수과목으로 요구된다.
This course deals with an application of basic principles of solid and fluid mechanics to living systems in analyzing musculo-skeletal movement and flow behavior of blood, and real-world applications in biomedical engineering field. Also, objective measuring tools, such as kinematic analysis and electromyography are covered. Engineering mechanics, fluid mechanics, and biology related courses are prerequisites.
졸업예정인 4학년 학부생을 대상으로 바이오시스템공학 전공영역과 사회진출을 탐색하며 졸업논문 연구 수행에 필요한 주제선정과 논문작성 요령, 발표법, 실험수행 등을 강의와 학생참여를 통하여 습득한다.
This course provides information of industries status and current technologies in biosystems engineering to students and gives students chances of discussing their interests and questions with the invited experts in various biosystems engineering. This course aims to help students to understand real situations of our society and industries and to make decision in their own future plan; studying further in graduate schools or finding a job opportunities.
본 교과목은 4차 산업혁명의 핵심기술인 인공지능 기술의 기본 개념과 작동 원리를 이해하고 이를 농업에 활용하는 방법에 대하여 배우는 것을 학습 목표로 한다. 인공지능 기술 분야인 전문가시스템, 퍼지이론, 유전 알고리즘, 인공신경망 및 딥러닝에 대해서 학습한다. 학습한 개념들의 농업 적용과 활용 사례들에 대하여 살펴보고, 이를 실제 농업 현장에 응용하는 능력을 습득하도록 한다.
This course aims for students to learn the basic concepts and operation principles of artificial intelligence technologies, which is the core technology of the 4th Industrial Revolution, and how to apply the technologies to agriculture. Students learn the AI technologies basics of expert system, fuzzy theory, genetic algorithm, artificial neural network and deep learning. This course examines the applications of artificial intelligence technologies to various agricultural areas and acquires abilities to apply the AI technologies to real agricultural sites.