전공소개
바이오시스템공학이란?
바이오시스템공학자들은 첨단과학기술(예를 들어 컴퓨터비전, 인공지능, 원격탐사, GPS, GIS, 로봇공학, 제어공학)을 식물이나 동물과 같은 생물자원의 생산, 가공, 유통, 식품 소비 등의 전주기 과정에 요구되는 공학적 기술을 담당한다.
최근에는 전자 및 정보처리 기술을 이용한 생물정보처리, 정밀농업, 생체물성의 비파괴 측정, 생물생산기계의 설계, 생물공정의 자동화, 바이오에너지, 바이오 로봇, 바이오센서 개발, 생체 영상처리 기술, 인공지능 응용, 친환경 생물자원 생산 기술, 생체역학을 응용한 인간공학 등에 관한 연구가 강화되고 있다.
졸업 후 진로는 농업 및 건설기계, 농축산물 생산 및 가공 관련 기업, 식품산업 관련기업, 생체계측 관련 기업, 생물정보처리 관련기업, 국가 연구소, 생물자원 물류 관련 기업 뿐만 아니라 자동차ㆍ중공업ㆍ전자 등의 기업체에 진출하여 바이오시스템 관련 연구를 담당하고 있다.
바이오시스템공학은 물리, 화학, 생물 등의 과학지식과 관련된 공학기술을 접목하여 생물체(animal system, plant system) 및 관련 자원으로부터 인간생활에 유용한 products(식품, 장치, 기계, 센서, 에너지, 소재, software)를 만들어 내는 응용학문으로서 다음과 같은 주요 연구분야가 있다.
Group 1: 물리+화학 응용분야
1. Bio-production system
• Design, development and analysis of a machine associated with agricultural production (cultivation, sowing, harvesting)
• Tractor engineering
• Engineering technologies for precision agriculture
2. Bio-energy & Bio-environments
• Bio-environment system engineering(in-building climate control, etc)
• Engineering technique needed for management of agricultural environment(precision farming, biomass handling/bioenergy)
• Plant factory
Group 2: 물리+생물 응용분야
1. Bio-mechatronics & biosensor
• Artificial taste sensor/Electronic tongue
• Biosensor development
• Bio-mechatronics/Biometrics
• Sensor network system
2. Intelligent biosystems
• Application of artificial intelligence
• Applying information technology for biosystems
Group 3: 화학+생물 응용분야
1. Bio-processor & Machinery
• Development of value-added food biomaterials from natural carbohydrates using enzymatic process
• Development of carbohydrate-based fat replacer
• Quality improvement, process development for food and agricultural products
• Investigation of physicochemical properties of food and agricultural products
2. Bio-properties
• Measurement of optical, electrical and physical properties
• Nondestructive quality evaluation of bio-product by image processing spectroscope method and microwave technology
• Design of sensors for automation or post-harvest processing system
3. Bio-mechanics
• The study of the structure, function and motion of the mechanical aspects of biological systems including the activity of human body involving agricultural operation
• Modeling and simulation of biosystems, engineering for the production of in vitro meat