since 1904 | bse.snu.ac.kr englishkorea

서울대학교농업생명과학대학바이오시스템ㆍ소재학부 바이오시스템공학전공

home학부과정교과과정

  • 학부과정
  • 입학안내
  • 교과과정
  • 학사내규

교과과정

교과목명

수확후 공정공학 및 실험 ( Post-Harvest Process Engineering and Lab. )

교과목 번호

5261.424

학점

3

이수구문

전선

시수

2-2

교과목 개요(한글)

수확된 농산물이 소비자에게 전달되기 전에 이들 농산물의 품질관리 및 부가가치향상을 위해 각종 가공기계 및 장치가 이용된다. 이 교과목에서는 선별기, 반송기계, 분쇄기와 제분기, 도정기, 축산가공기계, 공기조화, 건조이론, 곡물건조기, 식품건조기, 곡물의 저장, 냉동기와 저온저장, 곡물의 종합조제시설, 농산가공 공장론 등의 원리, 종류, 설계 및 작동방법 등을 학습한다.

교과목 개요(영문)

Many kinds of processing machineries and equipments are essentially used for quality preservation and improvement of marginal values of the harvested biological products before they reach to end users. In this course, basic theory, design and operational principles of processing machineries are introduced for cleaning, sorting, size-reduction, milling, air conditioning, drying of cereal grains and food stuff, refrigeration, storage and rice processing complex system.

목록바로가기