since 1904 | bse.snu.ac.kr englishkorea

서울대학교농업생명과학대학바이오시스템ㆍ소재학부 바이오시스템공학전공

home학부과정교과과정

  • 학부과정
  • 입학안내
  • 교과과정
  • 학사내규

교과과정

교과목명

생체물성공학 및 실험 ( Engineering Properties of Bioproducts and Lab. )

교과목 번호

5261.323

학점

3

이수구문

전필

시수

2-2

교과목 개요(한글)

농산물, 임산물, 축산물을 비롯한 생체재료와 식품원료, 섬유원료 등의 이공학적 특성은 이들 산물의 가공 및 취급 기계의 설계에 필수적인 요소이다. 이 강좌에서는 생체재료의 이공학적 특성, 즉 기계적 특성, 레올로지 특성, 열적특성, 광학적 특성, 전기적 특성의 기본개념과 이들 특성의 측정 및 분석방법을 강의한다.

교과목 개요(영문)

Engineering properties of biological products such as agricultural products, forestry products, livestock products including food stuffs, fiber materials etc are essential for design of processing and handling machineries of those materials. In this course the basic concept, measurement and analysis of engineering properties of biological products such as the mechanical, rheological, thermal, optical, and electrical properties are introduced.

목록바로가기